Je woning verluchten en ventileren: een must voor een goede gezondheid!


Wist je dat regelmatig ventileren en verluchten van je woning tot minder energieverbruik leidt? In deze blogpost leggen we uit hoe dat komt.

Je woning regelmatig verluchten en ventileren is goed voor je gezondheid én je portemonnee.

Meer en beter isoleren = meer ventileren

We willen vandaag de dag allemaal een energiezuinige woning. We doen er dan ook alles aan om ramen, deuren en daken goed te isoleren, zodat er zo weinig mogelijk warmte ontsnapt. Maar dat betekent ook dat we een aantal natuurlijke ventilatiesystemen afsluiten, zodat de toevoer van verse lucht niet meer zo vanzelfsprekend is.

Nochtans is goed verluchten en ventileren noodzakelijk voor een gezonde woning om gezondheidsproblemen te voorkomen. Een opeenstapeling van schimmels, huisstofmijt, vocht, CO2 of schadelijke stoffen kunnen immers leiden tot irritatie van de ogen of luchtwegen. Heb je binnenshuis vaak last van hoofdpijn of prikkelhoest? Ventileren en verluchten is de boodschap!

Een goed verluchte woning = een energiezuinige woning

Maar ventileren is niet enkel goed voor de gezondheid. Een goed verluchte woning zorgt er ook voor dat je minder energie verbruikt. Je vervangt namelijk vochtige ‘oude’ lucht door droge verse lucht die makkelijker op te warmen is. En je hoeft zeker geen vochtplekken te zien om toch vochtige lucht in huis te hebben: elke persoon in huis zorgt voor ongeveer 5 liter vochtuitstoot per dag.

Hoe ventileren en verluchten?

Om te beginnen raden we je natuurlijk een mechanisch verluchtingssysteem aan. Neem gerust een kijkje op onze pagina of neem contact op met één van onze specialisten. Zorg in elk geval ook voor een goed onderhoud van je ventilatiesysteem, zodat je zeker bent van een goede luchtkwaliteit.

Heb je (nog) geen ventilatiesysteem? Dan kun je het volgende doen:

  • Verlucht elke dag de woning ongeveer 2 maal een kwartier door ramen of deuren helemaal open te zetten. Doe dit zeker ’s morgens na het ontwaken, want gedurende de slaap scheidt men het meeste vocht af.
  • Ventileren doe je door een raam op een kleine kier of een kipstand te zetten. Dit doe je best 24h lang. Wel opletten voor de veiligheid!
  • Verlucht extra na het douchen, poetsen, klussen of koken. Dit zorgt er ook voor dat je onaangename geurtjes sneller afvoert.

images/2015/11/verluchten.jpg

Contact

Masser NV

Nederokkerzeelsesteenweg 6
BE-3071 ERPS KWERPS

+32 2 520 26 91 info@masser.be Facebook Contactformulier >
Nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen: