Polyvalente sportzaal


De oude cafetaria werd indertijd door de inwoners nog zelf opgetrokken tegenover het voetbalveld aan de 'Chemin des Cortils' in het Waals-Brabantse Tourinnes-saint-Lambert.

Polyvalente sportzaal in Tourinnes-Saint-Lambert

Polyvalente sportzaal

De oude cafetaria werd indertijd door de inwoners nog zelf opgetrokken tegenover het voetbalveld aan de 'Chemin des Cortils' in het Waals-Brabantse Tourinnes-saint-Lambert. Onlangs werd dit monument van volksvlijt vervangen door een hypermoderne polyvalente sportzaal met laag energieverbruik. Het gebouw is 25 meter breed op 10 meter diep biedt een totale oppervlakte van 500 vierkante meter, gelijk verdeeld over twee verdiepingen. De zijgevel omvat een grote ruitpartij dat uitzicht biedt op het voetbalveld.

Het ontwerp is van architect Grégoire Willaume, die reeds 25 jaar zijn gelijknamige architectenbureau leidt en heel wat bekroonde realisaties op zijn naam heeft staan. Als gereputeerde architect, urbanist en designer geeft Grégoire Willaume ook al 20 jaar les aan de Sint-Lucas hogeschool voor architectuur in Brussel. Daarnaast organiseert hij ook professionele seminaries over duurzame ontwikkeling, waarop diverse thema’s behandeld worden, zoals materialen, energie, water of ruimtelijke ordening.

Het opzet was dat men niet ging verbouwen of groter nabouwen wat al bestond, maar een multifunctioneel gebouw op de maat van dit dorp van 1500 inwoners. Dus moest de beschikbare ruimte groot genoeg zijn, met een moduleerbaar gelijkvloers met verplaatsbare wanden. Zo kan het zowel dienen voor overdekte sportactiviteiten zoals pingpong, maar ook voor het verenigingsleven, familiefeesten en andere. De 250 m² grote kelderverdieping worden ingenomen door technische ruimten, douches en kleedkamers voor de sportactiviteiten.

Grégoire Willaume: "Wij hebben ons als architectenbureau altijd al geïnteresseerd voor duurzame ontwikkeling. Eigenlijk is het Walter Kunnen, de Antwerpse pionnier inzake biologie en oprichter van Archibo Biologica die mij overtuigd heeft van het belang van de materialen die in gebouwen verwerkt worden. Dat geldt dan vooral in woningen en nog het meest van al in de slaapkamers, want daar zijn wij het meest gevoelig voor aardstralen en kosmische straling."

Realisatie in detail